top of page

Herkenning en vervreemding 

Oriënteren 
La reproduction interdite van René Magritte.
1. Probeer uit te leggen waarom het kunstwerk een vervreemdend effect heeft op jou.
- In eerste instantie dacht ik dat het ging over een jongen die in de spiegel keek. Hierbij denk ik dat de kunstenaar iets wilde inbrengen over goed, reflecterend naar je zelf kijken. Daarna zag ik dat je in de ‘spiegel’ zijn achterhoofd weer ziet. Eigenlijk is het weer dezelfde foto in het zelfde kunstwerk. De gedachte hier achter snap ik ook niet.
2. Zoek nu meer informatie over het kunstwerk. a )Wat zou de bedoeling zijn geweest van de kunstenaar? b) Wat is er over geschreven door kunstkenners of in recensies?
- La réproduction interdite is een schilderij uit 1937 van de Belgische surrealistische schilder René Magritte. De Nederlandstalige titel van het schilderij luidt Reproductie verboden of Verboden af te beelden.
Het doek toont een 'portret', hoewel zijn gezicht niet zichtbaar is, van de Britse bankier, kunstverzamelaar, dichter en mecenas Edward James. James was een liefhebber van het surrealisme en steunde actief schilders als Magritte en Salvador Dalí.
De Belgische kunstschilder René Magritte behoort samen met Salvador DalíMax Ernst  en Juan Miró tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme. In zijn schilderijen was hij op zoek naar de werkelijkheid, die door de bril van een surrealist echter nogal vervreemdende beelden kan opleveren.
3. Je bent nu meer te weten gekomen over het kunstwerk. a) In hoeverre is je kijk op het kunstwerk nu veranderd? b) Kun je nu ook zeggen dat het een minder vervreemdend effect op je heeft?
-Het heeft nog steeds een vervreemdend effect op me. De gedachte achter het kunstwerk begrijp ik nog steeds niet. Mijn kijk is dus ook niet veranderd.
schilderij.jpg
olifant.jpg
Energizer 1
uitvoering Artist Name
00:00 / 02:29
Energizer 2
​
Heel herkenbare disciplines 
Het zwanenmeer van tchaikovsky is een heel bekende dans. 
Ook zijn er op tiktok heel herkenbare dansjes met de bijbehorende nummers dus dat is eigenlijk een mix van meerdere disciplines. 
pic.png
Dit nummer is met name in deze tijd heel erg bekend vooral onder de jongeren 
Dit is een nummer wat eigenlijk elke generatie wel kent 
Hier boven zie je een pic collage met daarin allerlei herkenbare schilderijen. 
1001004006237515.jpg
Hiernaast zie je romeo en julia. Dit is ook een heel herkenbaar en bekend toneelstuk. Rechts zie je allerlei films die herkenbaar zijn.
pirates.jpg
muzsic.jpg
musical.jpg
grease.jpg
frozen.jpg
shrek.jpg
titanic.jpg
kissing booth.jpg
Vervreemde disciplines
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
1.jpg
2.jpg
Dit zijn allemaal voorbeelden van kunstwerken die zijn vervreemd. 
Hiernaast zie je verschillende parodies. Dit zijn eigenlijk vervreemde bestaande nummers. Ook zijn bij sommige nummers de videos aangepast naar de tekst maar ze lijken nog steeds het zelfde. Dit is dus eigenlijk een vervreemde film. 
ms-files.png
Hiernaast zie je een cover van een theatershow genaamd romeo&juliet. Dit is eigenlijk een moderne versie van de ouderwetse romeo en julia. Dus eigenlijk de vervreemde versie. 
Het lukte mij niet om een voorbeeld van vervreemde dans te vinden!
Kiezen 
Om te kiezen moet ik een van de voorbeelden die ik hierboven heb uitgezocht kiezen. Ik heb vorige periodes muziek en film al gedaan dus die kan ik niet meer doen. 
Mij lijkt het heel leuk om iets herkenbaars te vervreemden. Ik zou graag iets beeldend willen doen omdat ik het natuurlijk thuis moet doen en daarvoor de meeste spullen beschik. Mij zou het heel leuk lijken om een schilderij na te maken en dan te vervreemden. Met name een Mondriaan lijkt me leuk. Hierbij moet ik dan wel eerst uitzoeken wat ik eraan kan vervreemden en op welke manieren etc. maar dat wil ik dan doen tijdens het experimenteren met bijv verschillende verfsoorten, verschillende manier om te vervreemden etc. 
Verdiepen
piet mondriaan.jpg
Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij nieuwe beelding of neoplasticisme noemde.
Vanaf 1917 verdween elk naturalisme uit het werk van Mondriaan, en langzamerhand ook elke beweging en diepte. Zo maakte hij in 1917 een serie schilderijen van 'dansende', ritmisch geordende kleurvlakjes. Om elke associatie met de 'natuur', de waarneembare werkelijkheid, te voorkomen paste hij voortaan alleen nog de 'primaire kleuren' rood, blauw en geel toe, aangevuld met niet-kleuren als grijs, wit en zwart. Soms werden de roden en blauwen nog wat afgezwakt met extra wit, maar dit werd steeds minder. Bovendien rangschikte hij vlakken en/of lijnen sindsdien volgens een orthogonaal systeem en liet hij iedere andere richtingslijnen dan de horizontale en verticale los.
Het schilderen van de zo eenvoudig en vanzelfsprekend lijkende werken van Mondriaan was een langdurig proces, waarbij hij moest zoeken naar de juiste plaats van lijnen en vlakken. Hierbij werden vele verflagen over elkaar heen aangebracht. Omdat olieverf een erg lange droogtijd heeft, gebruikte Mondriaan het onwenselijke petroleum als droogmiddel. Dit had tot gevolg dat de verf flinke barsten ging vertonen. De doeken van Mondriaan zien er hierdoor in musea veel minder strak uit dan ze ongetwijfeld bedoeld zijn geweest en zoals ze in reproducties vaak afgebeeld worden.
In New York zocht hij weer naar vernieuwing en vond hij een geheel nieuwe werkwijze binnen het neoplasticisme. Hij maakte op een veel speelsere manier gebruik van kleur en uit sommige doeken verdwenen de zwarte lijnen zelfs geheel. Een technische vernieuwing was dat Mondriaan plakstroken papier ging gebruiken als hulpmiddel. Het bij zijn dood nog onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie laat zien dat Mondriaan bezig was met vernieuwing, en aansluiting zocht met de muziek door er (in eigen woorden) "wat boogie woogie in te doen". Bovendien werd de lijn in dit schilderij opgelost in kleine kleurvlakjes. Zodoende kwam Mondriaan vlak voor zijn dood in 1944 tot de conclusie dat de lijn eigenlijk ook een vlak is. "Nu pas (1943) word ik me ervan bewust dat mijn werk in zwart, wit en kleine kleurvlakken alleen maar 'tekenen' in olieverf is geweest. Bij het tekenen zijn de lijnen de voornaamste uitdrukkingsmiddelen. In de schilderkunst echter worden de lijnen geabstraheerd door kleurvlakken, de begrenzingen van de vlakken vertonen zich als lijnen en behouden hun grote waarde", schreef hij aan kunstcriticus James Sweeney. Mondriaan overleed op 71-jarige leeftijd aan longontsteking en werd begraven op de Cypress Hill Cemetery in New York.
Opvallend is dat Mondriaan slechts wat persoonlijke documenten, zijn schilderspullen en enkele boeken naliet, waaronder de werken van de theosofe Helena Blavatsky. Mondriaan had de gewoonte ontvangen correspondentie na lezing te vernietigen en hechtte kennelijk niet aan materiële zaken. Mondriaans eigen brieven, voor zover die bewaard zijn gebleven, vormen een belangrijke bron voor wetenschappelijk onderzoek naar zijn leven en werk.
In 2008 werd door het televisieprogramma Andere Tijden het enige bekende filmmateriaal met Mondriaan ontdekt. De ontdekking van het filmmateriaal viel samen met de afsluiting van een twee jaar durend onderzoek naar de Victory Boogie Woogie.
Het werk dat ik wil gaan vervreemden heet: Compositie 2, in Rood, Blauw en Geel. Het is het schilderij dat hieronder is afgebeeld.
​
 
​
 
 
 
 
 
 
 
 
Mondriaan was een kunstenaar met betrekking tot de stijl.De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst. Deze hervorming bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren (primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs) en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. Hoewel er van het tijdschrift De Stijl nooit meer dan 300 exemplaren verkocht werden, had het een grote invloed op de kunst in Nederland en daarbuiten. Internationaal is De Stijl beter bekend onder de naam neoplasticisme of nieuwe beelding
De belangrijkste stilistische kenmerken van de nieuwe beelding zijn:
 
Theo van Doesburg. Het elementaire uitdrukkingsmiddel van de schilderkunst. 1924.
  • Het terugbrengen van kunstwerken en ontwerpen tot hun meest elementaire vormen. De afzonderlijke elementen die zo overbleven, lijn, kleur en vlak, bijvoorbeeld, werden ‘beeldingsmiddelen’ genoemd.
  • Kunstwerken en ontwerpen waarin deze ‘beeldingsmiddelen’ duidelijk herkenbaar zijn (vergelijkbaar met het ‘eenheid in de veelheid’-principe van Berlage).
  • Weloverwogen, asymmetrische composities en ontwerpen.
  • Toepassing van onvermengde, primaire kleuren en ‘neutrale’ kleuren wit, grijs en zwart.
  • Kunstwerken en ontwerpen volgens het orthogonale stelsel, dat wil zeggen uitsluitend vlakken en lijnen in horizontale en verticale richting.
maxresdefault.jpg
Piet_Mondriaan_Victory_Boogie_Woogie.jpg
Voorlopig idee
schets paint.png
Mijn voorlopige idee is om de bovenstaande mondriaan te gaan vervreemden door in plaats van rechthoeken, cirkels te gaan gebruiken. Om mijn idee iets duidelijker te maken heb ik hiernaast een kleine schets gemaakt met behulp van paint. ik ga hierbij experimenteren hoe ik de perecte kleuen kan hebben zodat ze identiek zijn. Ook ga ik experimenteren hoe ik het beste cirkels kan tekenen, hoe ik het beste olieverf kan gebruiken, wat de juiste verhoudingen zijn tussen de cirkels etc. 
​
Hierna kregen we een andere opdracht omdat goede begeleiding niet mogelijk was tijdens de coronaperiode. 
bottom of page